Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη τύπου της πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στη Νομική

«Το άσυλο ανήκει σε όλους και υπάρχει για να φιλοξενεί το κοινωνικό πρόβλημα», ήταν η απάντηση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους 300 περίπου μετανάστες που προχωρούν από σήμερα σε πανελλαδική απεργία πείνας, στις επικρίσεις που δέχεται για «κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου»... Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εσωτερικών διαμήνυσε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση νομιμοποίησης των μεταναστών.
Παρουσία των απεργών πείνας, πλήθους κόσμου και εκπροσώπων οργανώσεων και συλλογικοτήτων αλληλέγγυων στους μετανάστες, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο παλιό κτίριο της Νομικής, όπου στεγάζονται οι απεργοί πείνας, συνέντευξη Τύπου από την πρωτοβουλία Αλληλεγγύης. Επί τάπητος τέθηκαν το άσυλο, τα αιτήματα των οικονομικών μεταναστών, η ίδια η απεργία πείνας, καθώς και η στάση των ΜΜΕ.
Υπερασπιζόμενος της απόφασης να στεγαστεί η απεργία πείνας στο παλιό κτίριο της Νομικής, έπειτα και από τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Νίκος Γιαννόπουλος τόνισε πως «το άσυλο ανήκει σε όλους», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι δεν υπήρχε καμία άλλη αίθουσα στην οποία θα μπορούσαν οι μετανάστες να πραγματοποιήσουν την κινητοποίησή τους.


Το μέλος του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής και μέλος της φοιτητικής παράταξης «Αριστερή Ενότητα», που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Σανταμόρης υπογράμμισε πως οι φοιτητές είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα των μεταναστών, επικαλούμενος σχετική χθεσινή απόφαση του Συλλόγου, που υπογράφεται από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις, Πρόσθεσε πως αποτελεί τιμή για εκείνους το γεγονός ότι φιλοξενείται η απεργία πείνας στο κτίριο της Νομικής, καθώς «πρώτον, αποτελεί άλλη μία χρυσή σελίδα στην κινηματική ιστορία του Συλλόγου. Δεύτερον, πρόκειται για την πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τόσο μαζική απεργία πείνας στην Ευρώπη και τρίτον, διότι το άσυλο υπάρχει για να στεγάζει τους κοινωνικούς αγώνες».

Στο «δικαίωμα των μεταναστών να ακουστούν», αναφέρθηκε ο δικηγόρος Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπησή τους, αν και – όπως διευκρίνισε – «δεν χρειάζονται δικηγόρο για να ακουστούν». Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για ένα κίνημα που ζητά έξοδο από την αφάνεια. Όπως σημείωσε, «στο παρελθόν υπήρξαν ευκαιρίες νομιμοποίησης, αλλά πλέον δεν υπάρχει καμία. Άνθρωποι που βρίσκονται στην Ελλάδα 8, 9, 10 χρόνια χωρίς χαρτιά δεν μπορούν να συναλλάσσονται με τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να βγουν από την αφάνεια».
Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννόπουλος παρουσίασε στοιχεία για τους μετανάστες στη χώρα, σύμφωνα με τα οποία έχουν εκδοθεί συνολικά 460.000 άδειες παραμονής. Από αυτές, οι 160.000 έχουν χαθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και της απώλειας εργασίας, καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ένσημα για την ανανέωσή τους. Άλλοι 300.000 άνθρωποι είναι παράνομοι. Τέλος, στις 60.000 ανέρχονται οι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας.
«Ιδιαίτερα σκληρή» χαρακτήρισε την απεργία πείνας ο Μ. Χατζησάββας του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, καθώς όπως εξήγησε, μόνο με τσάι, νερό και ζάχαρη οι μετανάστες θα συνεχίσουν μέχρι να φτάσουν στα όρια της βιολογικής τους αντοχής. Οι ίδιοι οι απεργοί πείνας διαμήνυσαν πως θα «συνεχίσουν μέχρι τέλους» και πως ή θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους – που αφορούν σε νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και όχι απλώς των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση – ή «θα πεθάνουμε εδώ».
Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τη συνέντευξη Τύπου ήταν η κάλυψη της πρωτοβουλίας από τον Τύπο. Για «πόλεμο λάσπης», που πρέπει να τελειώνει σχετικά με την παρακώλυση των μαθημάτων, έκανε λόγο ο κ. Σανταμόρης, συμπληρώνοντας ότι «όλες οι φοιτητικές παρατάξεις υπέγραψαν την ανακοίνωση αλληλεγγύης στην απεργία πείνας. Τα μαθήματα δεν παρακωλύονται, αφού το κτίριο δεν χρησιμοποιείται».
«Τα κανάλια ας μην μας υποστηρίζουν, τουλάχιστον όμως μην λένε ψέματα», υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος. Δεν ελπίζουμε, ελπίζουμε στις δικές μας δυνάμεις. Δεν εξαρτούμε τον αγώνα μας από τα ΜΜΕ. Τα θέλουμε δίπλα μας».
«Είναι η τελευταία μας λύση»

Ο Αμπντουλχάμ βρίσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια, όπου ζει μαζί με τη σύζυγό τους και το μωρό τους. Εργάζεται, αλλά… παράνομα. «Πολλά χρόνια τώρα περιμένω να βγει νόμος, αλλά τίποτα. Είναι η τελευταία λύση για μας. Είναι δύσκολη, αλλά τόσα χρόνια δεν έχουμε τίποτα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι να δοθεί λύση. Διαφορετικά, δεν φεύγουμε από ’δω», τονίζει. Φέρνει, μάλιστα παραδείγματα άλλων χωρών όπου η διαδικασίες νομιμοποίησης των μεταναστών διαφέρουν ουσιωδώς. «Στην Ισπανία, μετά από 2 χρόνια παραμονής και απλώς με ένα λογαριασμό που να το αποδεικνύει, αρχίζει η διαδικασία νομιμοποίησης. Το ίδιο γίνεται και στη Γαλλία, απλώς μετά από 10 χρόνια παραμονής».
«Σκληρή» χαρακτηρίζει την απόφαση να προχωρήσει σε απεργία πείνας ο Ρασίντ, που βρίσκεται στην Ελλάδα επί 6 χρόνια. «Θα συνεχίσουμε μέχρι να νομιμοποιηθούμε ή να πεθάνουμε», διαμηνύει.

«Καμία περίπτωση νομιμοποίησής τους»

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.
Καταγγέλλοντας τη ΝΔ, που «μεταξύ 2005-2007 προσέφερε μαζικά και αδιακρίτως νόμιμους τίτλους σε 150.000 περίπου αλλοδαπούς που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα», υπενθυμίζει ότι οι διατάξεις του Ν. 3838/2010 αφορούν και εφαρμόζονται αποκλειστικά σε νόμιμα διαμένοντες μετανάστες και όχι σε αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα, όπως εκείνοι που έχουν καταλάβει τους χώρους της Νομικής Σχολής.
Απεργία πείνας και στη Θεσσαλονίκη
Άλλοι 50 μετανάστες που συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία πείνας στεγάζονται στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, «που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως για τις ανάγκες του αγώνα τους χωρίς να παρεμποδίζεται καμία λειτουργία του κτιρίου», όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. Αύριο, Τετάρτη, οι ίδιοι θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 12:00 για τη δημοσιοποίηση των αιτημάτων τους και την στήριξη του αγώνα τους από την κοινωνία.
Εν τω μεταξύ, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στα Χανιά καλεί το απόγευμα της Τρίτης στις 18:00 σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς πείνας στην Πλατεία της Αγοράς.
http://www.tvxs.gr