Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Σκληρές ανακοινώσεις για τους μετανάστες στη Νομική

«Τέτοιες ενέργειες απαξιώνουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παρουσία 250 περίπου μεταναστών στη Νομική Σχολή Αθηνών. Με σημερινές τους ανακοινώσεις, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συνέντευξη Τύπου για το θέμα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου ζητούν να απομακρυνθούν οι μετανάστες από το Πανεπιστήμιο, να παρέμβει η κυβέρνηση και να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα μαθήματα στη Νομική.

«Κατανοούμε το γενικότερο πρόβλημα των μεταναστών και έχουμε δείξει έμπρακτα την ευαισθησία μας στο θέμα αυτό, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία με συγκεκριμένες πολιτικές και επαρκή μέτρα. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και συκοφαντείται, παρόμοιες ενέργειες συνεισφέρουν στην απαξίωσή του», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπογραμμίζεται πως δεν ευθύνεται το Πανεπιστήμιο για το πρόβλημα με τους μετανάστες.

Η κοσμητεία της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών θα επανεξετάσει τη στάση της την Πέμπτη, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές εξελίξεις. Με πρόσφατη απόφασή της, έδωσε εντολή να μην γίνονται μαθήματα.
Αλληλέγγυα τόσο στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στην κοσμητεία και τους προέδρους της Νομικής και του Οικονομικού, δηλώνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).

Με μία σκληρή ανακοίνωση, η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει πως «με έντονη αγανάκτηση παρακολουθούμε να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα γεγονός κατάφωρης παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάχρησης της περιουσίας και υποβάθμισης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα, αλλά ειδικά και για το ακαδημαϊκό μας σύστημα διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά ότι οι δυνάμεις της ακραίας συντήρησης μέσα και γύρω από το πανεπιστήμιο συνεχίζουν ακάθεκτα τις γνωστές εκφυλιστικές μεθοδεύσεις τους. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αφού με ευθύτητα και θάρρος αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες τους, να κινηθούν άμεσα προς την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Οι καθηγητές επιρρίπτουν ευθύνες στα αρμόδια υπουργεία για την κατάσταση και υπογραμμίζουν ότι «για μια ακόμα φορά είναι ολοφάνερο ότι το πανεπιστήμιο επιτελεί το καθήκον του, ενώ η Πολιτεία αποδεικνύεται αναποτελεσματική και ίσως επικίνδυνα ανεύθυνη». 


Πηγή : newsbeast.gr