Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Οι υπέρβαροι κινδυνεύουν περισσότερο στα τροχαία

Crash tests… βαρέων βαρών !Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη οι υπέρβαροι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να τραυματιστούν σοβαρά ή να σκοτωθούν σε τροχαίο σε σχέση με εκείνους που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επείγουσας Ιατρικής, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και εκείνοι που δεν είναι επικίνδυνα υπέρβαροι, δηλαδή έχουν έναν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 35 και 39 έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν σε τροχαίο.

Στην περίπτωση ανθρώπων με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 40, ο κίνδυνος αυξάνεται στο 56%, αποφάνθηκε η μελέτη.

«Το μεγάλο στομάχι πιέζει τον οδηγό κοντά στο τιμόνι, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου» λέει ο Ντίτριχ Τζέλε, καθηγητής της Σχολής.

Ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πρέπει να κατασκευάζουν καθίσματα που θα μπορούν να μετακινούνται προς τα πίσω καθίσματα.

Από την άλλη και τα μικρά αυτοκίνητα δεν είναι ασφαλή για τους υπέρβαρους.

Όπως εξήγησε ο Τζέλε, τα περισσότερα crash tests έχουν γίνει με κούκλες στις θέσεις των επιβατών, που αντιπροσωπεύουν μεσαίου βάρους ανθρώπους.

Ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ένωσης αυτοκινητιστών της Γερμανίας, Βόλκερ Σάντνερ, είπε ότι το μέγεθος της κούκλας που χρησιμοποιούν στα crash tests καθορίζεται από τον νόμο με βάση τις διαστάσεις του μέσου ευρωπαίου.

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο σε σχέση με τους υπέρβαρους στα τροχαία.


newsbeast.gr