Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Υποψήφιος για Όσκαρ ο "Κυνόδοντας"

Ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Κινηματογράφου Tom Sherak και την ηθοποιό Mo'Nique οι υποψηφιότητες για την 83η Απονομή των Βραβείων Oscar...

Η Ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Κυνόδοντας" μπήκε στην πεντάδα των υποψηφιοτήτων για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ενώ έχουμε να προταθούμε από το 1977 (Ιφιγένεια του Κακογιάννη) και είναι η πέμπτη φορά που η χώρας μας προτάθηκε  γενικά.
H ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, πριν φτάσει ένα βήμα πριν το βραβείο Όσκαρ είχε ήδη κάνει συλλογή από διεθνή βραβεία.
Μεταξύ άλλων είχε κατακτήσει το βραβείο "Ένα Κάποιο Βλέμμα" στο φεστιβάλ των Καννών, το πρώτο βραβείο στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ του Δουβλίνου, στο φεστιβάλ του Μόντρεαλ και στο φεστιβάλ του Σαράγεβο.
Έχει τιμηθεί επίσης με το βραβείο "Πολίτης Κέιν" για τον καλύτερο νέο σκηνοθέτη, στο φεστιβάλ της Καταλονίας και με "Αργυρό Άλογο" στο φεστιβάλ της Στοκχόλμης.
Ακόμη, έχει κατακτήσει το πρώτο βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ ήταν υποψήφια για τα ανεξάρτητα βρετανικά βραβεία κινηματογράφου και για το φεστιβάλ "Mar del Plata".
Στην πεντάδα για το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας είναι, εκτός από την ελληνική συμμετοχή, υποψήφια τα: Biutiful (Μεξικό), In a Better World (Δανία), Incendies (Καναδάς), Outside the Law (Αλγερία).