Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Στο 16,2% η ανεργία το Μάρτιο

Στο νέο ρεκόρ του 16,2% σκαρφάλωσε η ανεργία το Μάρτιο του 2011 από 11,6% που ήταν το Μάρτιο του 2010 και 15,9% το Φεβρουάριο του 2011, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 4.185.325 άτομα. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 238.574 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2010 (μείωση 5,4%) ενώ αυξήθηκαν κατά 7.013 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 (αύξηση 0,2%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 232.617 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2010 (αύξηση 40,2%) και κατά 24.111 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 (αύξηση 3,1%), ανερχόμενοι το Μάρτιο του 2011 σε 811.340 άτομα.
Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.335.461 άτομα.
Στους άνδρες, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 13,8% από 8,5% που ήταν το Μάρτιο του 2010, ενώ στις γυναίκες αυξήθηκε στο 19,5% από 15,9%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (42,5%) καταγράφεται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών και στις ηλικίες 25-34 ετών (22,6%).
Τέλος, κατά Περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στο Νότιο Αιγαίο (30,4%), στα νησιά του Ιονίου (24,5%) και στη Δυτική Μακεδονία (20,6%) και τα χαμηλότερα ποσοστά στην Πελοπόννησο (13,2%), στο Βόρειο Αιγαίο (13,7%) και στην Κρήτη (14,5%).
«Ο ρυθμός επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας συνεχίζει αμείωτος με την απασχόληση να συρρικνώνεται κατά 5,5% σε ετήσια βάση», σχολίασε στο Reuters ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα . «Παρόλ' αυτά σε μηνιαία βάση εμφανίζεται κάποια ευνοϊκή επίδραση από την έναρξη εποχικών προσλήψεων που αναμένεται να γίνει πιο αισθητή από τον Απρίλιο και να διατηρηθεί καθ' όλη την καλοκαιρινή περίοδο», προσθεσε.
Ο οικονομολόγος της ΕΤΕ εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα εμφανίσει σταθεροποιητική ή και οριακά πτωτική τάση κατά το δεύτερο τρίμηνο, αν και, όπως λέει, η όξυνση της αβεβαιότητας το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου συρρικνώνει τα περιθώρια βελτίωσης.
ΝΔ: Υπόλογη και ανήμπορη η κυβέρνηση
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος σχολίασε πως η ανεργία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, επισημαίνοντας ότι το 16,2% είναι, ιστορικά, το πιο υψηλό ποσοστό. «Η αναπτυξιακή αδράνεια, η ύφεση και τα λουκέτα τροφοδοτούν την ανεργία, υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ανήμπορη και υπόλογη.
«Οφείλει να κινητοποιηθεί άμεσα να ακούσει και να δεχθεί τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη, να σταματήσει επιτέλους να σκοτώνει την οικονομία, τα όνειρα και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς» συμπλήρωσε.
ΚΚΕ: Εκρηκτικές οι διαστάσεις της ανεργίας
Για εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κάνει λόγο το ΚΚΕ
Τα ποσοστά της ανεργίας, τονίζει σε σχετική του ανακοίνωση το Κομμουνιστικό Κόμμα, «αποδεικνύουν ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΕΕ ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να την αντιμετωπίσουν, γιατί το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν τη γεννά από όλους τους πόρους».
«Σε λίγο η ανεργία θα συναγωνίζεται τα ποσοστά του ΦΠΑ ..», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Κωστή Αϊβαλιώτη.
ΣΥΝ: Θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο
Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ,Δ. Στρατούλης, εκτίμησε πως η πραγματική ανεργία θα αυξηθεί μέσα στο 2011 ακόμα περισσότερο, στο 22%, εάν εγκριθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η πραγματική ανεργία είναι πάνω από 20% και «δυστυχώς πάει για εγγραφή στο βιβλίο Γκίνες». «Όσοι δεν εργάζονται είναι πλέον και επίσημα διαπιστωμένο ότι είναι περισσότεροι απ' όσους εργάζονται. Τα ποσοστά ανεργίας στους νέους μέχρι 25 ετών ξεπέρασαν το 40% και αποτελούν εφιάλτη γι' αυτούς και τις οικογένειές τους», σημειώνει και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μαζί με την τρόικα, «εκτίναξαν με τις κατεδαφιστικές πολιτικές τους, την ύφεση στα ύψη και έκαναν την ανεργία και τη φτώχεια μίζερη καθημερινότητα για τα λαϊκά στρώματα».
Δημοκρατική Συμμαχία: Μείζον πρόβλημα η ανεργία
«Το γεγονός ότι το 42% των νέων και δύο στις δέκα γυναίκες δεν έχουν δουλειά, σημαίνει ότι κάθε ελληνική οικογένεια έχει πλέον έναν άνεργο. Εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της δυσανάλογα μεγάλης πίεσης που ασκεί η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα, για την κάλυψη των ελλειμμάτων ενός μεγάλου και σπάταλου κράτους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.
Δίχτυ προστασίας από την ανεργία ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά
Όσο δεν καταβάλλεται αναπτυξιακή προσπάθεια, όλα τα κυβερνητικά μέτρα, θα είναι αναποτελεσματικά, προειδοποιεί εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.
«Το 2011, μήνα το μήνα η ΕΛΣΤΑT καταγράφει την προσθήκη μιας ολόκληρης μεσαίας ελληνικής πόλης, από άνδρες, γυναίκες, νέους και νέες, που προστίθενται στη στρατιά των ανέργων», σημειώνει ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, επισημαίνοντας την ανάγκη να διασφαλίσει η κυβέρνηση «ένα δίχτυ προστασίας και ασφάλειας».
ΓΣΕΕ: Αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής η ανεργία
Την άμεση λήψη μέτρων που θα ενισχύουν τους ανέργους αλλά και την ανάπτυξη ζητεί η ΓΣΕΕ τονίζοντας ότι «αν αυτό δεν γίνει, τότε η ύφεση θα διευρυνθεί και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο απελπιστική για όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους νέους της χώρας μας».
Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, το πρόβλημα της ανεργίας, των απολύσεων είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής. Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι τα νέα άδικα και σκληρά μέτρα που πλήττουν μονίμως μισθωτούς είναι το κυρίαρχο διεκδικητικό αίτημα της γενικής απεργιακής κινητοποίησης στις 15/6/2011.
Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία τον μήνα Μάρτιο, η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «φανερώνουν τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση κατ΄ εντολήν και απαίτηση των δανειστών, μια πολιτική που εντείνει την ύφεση, αυξάνει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια».
«Κυβέρνηση και Τροϊκανοί αρνούνται να δουν τη σκληρή πραγματικότητα της Νεοφιλελεύθερης συνταγής τους που επιβεβαιώνει δυστυχώς τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ ότι οι άνεργοι στο τέλος του 2011 θα αγγίξουν το 1.000.000, με δραματικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, αλλά και για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων», προσθέτει η ΓΣΕΕ. 

http://www.naftemporiki.gr