Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Αγγούρια στο διάστημα

Την καλλιέργεια αγγουριών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα προσπαθήσει ένας από τους αστροναύτες της αποστολής που ξεκινάει την Τετάρτη. 
Ανεπηρέαστος από την επιδημία βακτηρίου e.coli το οποίο αρχικά είχε αποδοθεί εσφαλμένα στα αγγούρια, ο Ιάπωνας αστροναύτης Σατόσι Φουρουκάουα ανέφερε πως μέσα στο ερευνητικό του πρόγραμμα είναι και η καλλιέργεια αγγουριών στο διάστημα.
Η διαστημική "σπορά" μάλιστα είναι μέρος της διαστημικής αποστολής που θα εκτοξευθεί από την βάση εκτόξευσης στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν την Τετάρτη.
Η αρχή για το ...διαστημικό μποστάνι θα γίνει όπως εξήγησε ο αστροναύτης στα πλαίσια ενός προγράμματος που ερευνά την προοπτική στο μέλλον να καλλιεργούν οι εξερευνητές του διαστήματος το φαγητό τους σε συνθήκες διαστημικού ταξιδιού.
Το πείραμα της καλλιέργειας αγγουριών στη συγκεκριμένη αποστολή θα γίνει κατά την εξάμηνη παραμονή των αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τόσο του Ιάπωνα αστροναύτη, όσο και του Αμερικανού Μάικλ Φόσουμ, αλλά και του Ρώσου Σεργκέι Βολκόφ ο οποίος δήλωσε αστειευόμενος στους δημοσιογράφους πως θα καλλιεργήσει και αυτός ντομάτες. Έτσι ώστε ποπως είπε, αν το πείραμα πετύχει και τους δοθεί άδεια από το κέντρο ελέγχου της Γης, να φάνε μια Ρωσο-Ιαπωνική διαστημική σαλάτα.
Ο Ιάπωνας συνάδελφος του όμως εξήγησε απογοητευμένος πως το δικό του επιστημονικό πρόγραμμα απαγορεύει να φάει τα αγγούρια της διαστημικής συγκομιδής του.    

http://www.enet.gr