Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Πρώτη γεύση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας

Ενενήντα εννιά ημέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης, παρουσίασε κάποιες από τις ταινίες που πρόκειται να προβληθούν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

«Το 17ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x άρχισε ήδη να αναζητά τις καλύτερες φετινές ταινίες, να μαζεύει εκρηκτικά μουσικά ντοκιμαντέρ, να διερευνά τα όρια του πειραματισμού και να υποστηρίζει το ελληνικό σινεμά» δήλωσε ο κ. Ανδρεαδάκης.


Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει

  • «Bullhead» του Μίκαελ Ρόσκαμ, η αποκάλυψη του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου. Μια γκροτέσκα, νουάρ τραγωδία που προσεγγίζει τη μοίρα μέσα από το αιώνιο δίπολο ντετερμινισμού - αναιτιοκρατίας και κατάφερε να σπάσει τα ταμεία, από την πρώτη κιόλας μέρα του ανοίγματος στις βελγικές αίθουσες.
  • «We Were Here» των Ντέιβιντ Γουάισμαν και Μπιλ Γουέμπερ. Ακτιβιστικό ντοκιμαντέρ για την πρωτοφανή, για τα αμερικανικά δεδομένα, συλλογικότητα που αναπτύχθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του ’80, καθώς η κοινότητα των ομοφυλοφίλων αποδεκατιζόταν από το AIDS.
  • «We Need To Talk About Kevin» της Λιν Ράμσεϊ. Bασισμένο στο ομώνυμο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα της Λάιονελ Σράιβερ, ξεσήκωσε πλήθος συζητήσεων στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Καννών και έθεσε εκ νέου το θέμα σύγκρισης μεταξύ ποιότητας βιβλίου - ταινίας, καθώς επίσης και πιστότητας στην αποτύπωση της μυθιστορηματικής πραγματικότητας.
  • «Amador» του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα. Ίσως η πιο επίκαιρη και άμεση ταινία της χρονιάς, το «Amador» παρουσιάζει την ιστορία μιας κοπέλας που, για να μη χάσει το εισόδημά της, δεν αποκαλύπτει ότι ο ηλικιωμένος τον οποίο φροντίζει, έχει ήδη πεθάνει.
  • «Je Suis Un No Man’s Land» του Τιερί Ζους, πρώην αρχισυντάκτη των «Cahiers du cinema» και μουσικού συντάκτη του «Les Inrockuptibles». Διάσημος ροκ σταρ στη Γαλλία ο Φιλίπ Κατερίν υποδύεται εδώ τον εαυτό του, καθώς απαγάγεται από μια λυσσασμένη γκρούπι.
  • «Hit so hard» του Ντέιβιντ Έβερσοουλ, μια ρομαντική ματιά στις ιδιαίτερες περσόνες της μουσικής σκηνής του Σιάτλ κατά την ιδιαίτερη περίοδο του ανοίγματος των 90’s. Η ταινία χρησιμοποιεί την περίπτωση της γκέι ντράμερ Πάτι Σέμελ, προκειμένου να περιγράψει παραστατικά μια γενιά, μια εποχή κι ένα είδος μέσα από την πολυτάραχη, γεμάτη καταχρήσεις ζωή, της γυναίκας που έδινε ρυθμό και ένταση στα τραγούδια των Hole.
Επετειακή προβολή

«
Deep End» του Γέρζι Σκολιμόφσκι. Η ταινία που βγήκε στις αίθουσες πριν από σαράντα ακριβώς χρόνια, (1971), ξεχειλίζει από σεξουαλικότητα, αγωνίες και νεανικά πάθη. Παραισθησιογόνο, ανατρεπτικό και υπερβολικό συνάμα, το Deep End μελετά και εξερευνά τις λεπτομέρειες της ανεπιτήδευτης αφέλειας που παρέχει η νεανική αγάπη.

Ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ


«
Χοντορκόφσκι» του Τσυρίλ Τούσι. Ντοκιμαντέρ για τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, τον πιο διάσημο φυλακισμένο της σημερινής Ρωσίας, πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos και εχθρό του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν .

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άνοδο και την πτώση ενός σημαντικού ηγέτη παράλληλα με την πορεία του κομμουνισμού, της διεθνούς συγκυρίας και των τεράστιων σκανδάλων διεθνούς εμβέλειας.


Αφιέρωμα στον «Σαμουράι του New Wave»


Εκτενές αφιέρωμα στον «Σαμουράι της ιαπωνικής New Wave», κατά κόσμον Γιασούζο Μασουμούρα ετοιμάζουν οι Νύχτες Πρεμιέρας, για τη 17η διοργάνωσή τους..


Ο Γιασούζο Μασουμούρα, έχει υπάρξει μαθητής των Μικελάντζελο Αντονιόνι, Φεντερίκο Φελίνι, Λουκίνο Βισκόντι και Κένζι Μιζογκούτσι και έχει σκηνοθετήσει πάνω από 65 μεγάλου μήκους ταινίες. Το φεστιβάλ προτείνει τις πιο σημαντικές στιγμές από την ασύλληπτα μεγάλη φιλμογραφία του πιο «Ευρωπαίου», Ιάπωνα σκηνοθέτη.


Το εκτενές αφιέρωμα περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα κινηματογραφικών ταινιών από το Ντεμπούτο του Μασουμούρα, «Kisses», μέχρι το πιο ακραίο όλων, διαστροφικό, καμπ «Blind Beast», προκειμένου να καλύψει ένα τεράστιο εύρος κινηματογραφικής θεματικής.


Θα προβληθούν οι ταινίες «Kisses», «Giants and Toys», «Manji», «Red Angel» «Blind Beast» και άλλες.


Ελληνικός Κινηματογράφος σε πρώτο πλάνο


Το Φεστιβάλ συνεχίζει να υποστηρίζει το Νέο Ελληνικό Ρεύμα . Έτσι, για τρίτη συνεχή χρονιά, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα απονείμουν τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινιών: σκηνοθέτη και ηθοποιών (άνδρα και γυναίκας).


Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης -και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου- Τάσος Μπουλμέτης και η απονομή θα γίνει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.


Υποψήφιοι είναι όλοι οι πρωτοεμφανιζόμενοι που έχουν σκηνοθετήσει, ή πρωταγωνιστούν σε, μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες που είχαν τουλάχιστον μία δημόσια προβολή με εισιτήριο σε κινηματογραφική αίθουσα ή κινηματογραφικό φεστιβάλ σε οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής επικράτειας από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 έως τις 31 Αυγούστου 2011.


Παράλληλα το Φεστιβάλ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους δημιουργούς και παραγωγούς που προετοιμάζουν αυτή την εποχή ταινίες και μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει την πρεμιέρα δύο φρέσκων παραγωγών: «Ο Αννίβας προ των πυλών» της Ελισάβετ Χρονοπούλου και το «Τρεις Μέρες Ευτυχίας» του Δημήτρη Αθανίτη.


Χρυσή Αθηνά


Η Χρυσή Αθηνά παραμένει και φέτος το βραβείο του Φεστιβάλ και στα δυο διαγωνιστικά του τμήματα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Μουσική & Φιλμ).


Το βραβείο απεικονίζει την Αθηνά της Γιγαντομαχίας, από το ανατολικό αέτωμα του αρχαίου ναού της Αθηνάς στην Ακρόπολη, το οποίο χρονολογείται στο 510 π.Χ και εκτίθεται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.


Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x διατηρούν την τιμή του εισιτηρίου στα 6 ευρώ και συνεχίζουν τις πρωινές προβολές, οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό με εισιτήριο αξίας 4 ευρώ.


Εκτός αυτού, θα κυκλοφορήσουν, ξανά, κάρτες διαρκείας των 10, 20 και 25 προβολών, πάντα με τη σταθερή έκπτωση της τάξης του 50% ανά προβολή.

 http://news.in.gr