Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Αλαλούµ µε τους µπάστακες και το YouTube

Επικοινωνιακή σύγχυση στην κυβέρνηση από τα σενάρια για εγκατάσταση επιτηρητών της τρόικας στα υπουργεία αλλά και από το διαφηµιστικό της σποτ που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.
Ενδείξεις επικοινωνιακού πανικού εµφανίζει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντεπιτεθεί στο µπαράζ αρνητικής δηµοσιότητας που δέχεται το τελευταίο διάστηµα. Μια ασυνήθιστα επιθετική κατά κοµµάτων της Αριστεράς και µέσων ενηµέρωσης ανακοίνωση και ένα βίντεο µε τα πεπραγµένα των 20 µηνών διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που ήδη προκαλεί πόλεµο στο ∆ιαδίκτυο, είναι οιδύο κορυφαίες αποδείξεις ότι το διαπιστωµένο από πολλού χρόνου έλλειµµα επικοινωνιακής στρατηγικής οδηγεί την κυβέρνηση στοένα λάθος µετά το άλλο.

Ειδικά πάντως η ανακοίνωση που καταφέρεται κατά των µέσων ενηµέρωσης για «επικίνδυνη παραπληροφόρηση», επειδή ανέφεραν ότι θα τοποθετηθούν στα υπουργεία επίτροποι - ανθύπατοι της τρόικας, είναι φανερό ότι έχει και εσωκυβερνητικούς αποδέκτες.

Αφορµή αποτέλεσε αυστηρή δήλωση του υπουργούΑγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη στο Mega µε την οποία τόνιζε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την παρουσία ενός τέτοιου επιτρόπου και ότι σε διαφορετική περίπτωση προτίθεται να παραιτηθεί. ∆ήλωσε χαρακτηριστικά:

«∆εν νοµίζω πως θα υπάρξει ένας ξένος που θα έρθει στο υπουργείο και θα µου πει αν θα δώσω ή όχι τα λεφτά στους αγρότες». Σε ερώτηση εάν θα παραιτηθεί εφόσον τοποθετηθεί ένας τέτοιος επίτροπος, απάντησε: «Βεβαίως». Και πρόσθεσε: «Μεταφορά τεχνογνωσίας από το εξωτερικό ναι, πρώτος θα τη δεχθώ και θα την εφαρµόσω. Να έρθει όµως ένας µπάστακας έξω από το γραφείο µου και να λέει πού πάνε τα χρήµατα, ενώ τους στόχους τούς έχουµε συµφωνήσει µε την τρόικα, δεν το αποδέχοµαι».

Οπως έγινε γνωστό, αρκετοί ήταν οι υπουργοί που συµφωνούν µε την άποψη Σκανδαλίδη, κι έκαναν γνωστή τη διαφωνία τους στην ενδεχόµενη τοποθέτηση επιτρόπων.Αυτό φαίνεται πως ήταν το κερασάκι στην τούρτα που προκάλεσε την ιδιαίτερα επιθετική, στα όρια πολεµικού ανακοινωθέντος, ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση καταγγέλλει µε τον πλέον κατηγορηµατικό τρόπο την επικίνδυνη παραπληροφόρηση Μέσων Ενηµέρωσης τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώµη, είτε µε ανύπαρκτες “πληροφορίες” για “ξένους επιτρόπους - ανθύπατους στα υπουργεία”, είτε µε ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί “κατοχής” στην Ελλάδα».

Υπενθυµίζεται ότι η ορολογία περί “κατοχής” στην Ελλάδαχρησιµοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΚΕ σε διάφορες ανακοινώσεις τους. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η ανακοίνωση... απειλεί έµµεσα και τα µέσα ενηµέρωσης µε χρεοκοπία, αφού αναφέρει: « ∆ίνουµε έναν τιτάνιο αγώνα για να σώσουµε την Ελλάδα από την χρεοκοπία (...) στον οποίο οφείλουν εν πολλοίς την επιβίωσή τους και τα Μέσα Ενηµέρωσης, καθώς η κατάρρευση της χώρας θα σήµαινε και τη δική τους κατάρρευση». Και καταλήγει: «Αρκετά πια λοιπόν µε την ανευθυνότητα, τα ψέµατα τελείωσαν και όλοι καλούνται πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους». ΟΙ ΦΗΜΕΣ. Το δεύτερο κρούσµα αφορά το βίντεο που µοίρασε η κυβέρνηση και το οποιο καταγράφει τις επιτυχίες του κυβερνητικού έργου στη διάρκεια των 20 µηνών που κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ τη χώρα. Η κυκλοφορία του βίντεο προκάλεσε υποψίες ότι πρόκειται για προεκλογικού χαρακτήρα κίνηση, πυροδότησε φήµες για πρόωρες εκλογές, και το Μέγαρο Μαξίµου αναγκάστηκε τελικά να διαψεύσει ότι πρόκειται για προεκλογικό υλικό.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube στις 3 Ιουνίου και µέχρι στιγµής έχει προβληθεί πάνω από 50.000 φορές. Ο τίτλος του είναι «20 µήνες αγώνα». Με µουσική υπόκρουση που θυµίζει ηρωική ταινία εποχής, η κυβέρνηση παρουσιάζει όσα πέτυχε µέχρι σήµερα. Αναφέρει ότι εξασφάλισε για τη χώρα «πρωτόγνωρο µηχανισµό στήριξης 110 δισ.ευρώ».

Τονίζει ότι «όλες οι προσλήψεις γίνονται µέσω ΑΣΕΠ και όλες οι υπογραφές και αποφάσεις δηµοσιεύονται στο ∆ιαδίκτυο». Στον θετικό της απολογισµό συµπεριλαµβάνει αριθµούς: πρόστιµα 3,4 δισ.ευρώ για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής το 2010 και κατάσχεση 555 σκαφών. Για να κλείσει µε το µήνυµα: «Αλλάζουµε µαζί».

Η δηµοσιοποίησή του προκάλεσε την αντίδραση χρηστών του ∆ιαδικτύου οι οποίοι παραλλάσσοντας τις αναφορές του κυβερνητικού βίντεο αποκαλούν το δικό τους «βίντεο της συµφοράς». ∆ιαρκεί και αυτό δύο λεπτά και υποστηρίζει µεταξύ άλλων: «Μέσα σε 20 µήνες δεν έγιναν όσα έγιναν µέσα σε τόσα χρόνια για να χρεοκοπήσουµε (...) προσπαθούµε για µια κοινωνία πιο άδικη, πιο φτωχή, πιο πεινασµένη». Και καταλήγει στη διαπίστωση πως αντί να «αλλάζουµε µαζί», «βουλιάζουµε µαζί». 

«Τα ΜΜΕ δηλητηριάζουν την κοινή γνώµη»

Ολόκληρη η κυβερνητική ανακοίνωση είναι η ακόλουθη: «Η κυβέρνηση καταγγέλλει µε τον πλέον κατηγορηµατικό τρόπο την επικίνδυνη παραπληροφόρηση Μέσων Ενηµέρωσης, τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώµη είτε µε ανύπαρκτες “πληροφορίες” για “ξένους επιτρόπους - ανθύπατους στα υπουργεία”, είτε µε ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί “κατοχής” στην Ελλάδα. Με τη συµβολή, µε τις θυσίες του ελληνικού λαού, δίνουµε εδώ και πολλούς µήνες έναν τιτάνιο αγώνα για να σώσουµε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, για να διαφυλάξουµε την εθνική µας αξιοπρέπεια. Αγώνα στον οποίο οφείλουν εν πολλοίς την επιβίωσή τους και τα Μέσα Ενηµέρωσης, καθώς η κατάρρευση της χώρας θα σήµαινε και τη δική τους κατάρρευση. Αρκετά πια λοιπόν µε την ανευθυνότητα. Τα ψέµατα τελείωσαν και όλοι καλούνται πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους». 

http://www.tanea.gr