Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, παρότι είναι άκαπνα

Ο ατμός που βγαίνει από το στόμα του Κλιφ Φίλιπς δεν είναι καπνός. Παρόλα αυτά, όμως, αυτό δεν εμπόδισε πολλούς να παραπονεθούν και να βήξουν βλέποντας τον κ. Φίλιπς να «καπνίζει».

«Είναι μαθημένοι να αντιδρούν κατ'αυτό τον τρόπο μόλις δουν καπνό. Παρότι δεν μυρίζουν τίποτα», λέει ο Φίλιπς, που είναι 61 ετών και πρώην καπνιστής. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν καίγονται και δεν εκπέμπουν καπνό. Βρίσκονται, όμως,στο επίκεντρο κοινωνικής και νομικής αντιπαράθεσης γύρω από το εάν είναι θεμιτό να «ανάβει»κανείς το ηλεκτρονικό του τσιγάρο σε σημεία, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται. Παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ συμβατικών και ηλεκτρονικών τσιγάρων, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τη χρήση των τελευταίων.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές κατασκευασμένες από πλαστικό και μέταλλο, που χάρη στη μπαταρία τους θερμαίνουν νικοτίνη σε υγρή μορφή και δημιουργούν έτσι ατμό, κατάλληλο για εισπνοή. Η αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εντόπισε καρκινογόνες τοξίνες στο διάλυμα νικοτίνης πολλών τέτοιων ηλεκτρονικών τσιγάρων, αν και δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακριβείς μελέτες γύρω από τις επιπτώσεις της χρήσης τέτοιων συσκευών στην υγεία των χρηστών τους, αλλά και των γύρω τους.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η βιομηχανία των ηλεκτρονικών τσιγάρων εξασφαλίζει ετήσια έσοδα της τάξης των 200 με 250 εκατ. δολαρίων. Στις ΗΠΑ, η πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ είναι η μόνη που απαγορεύει το «κάπνισμα» ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν ορισμένοι δήμοι κωμοπόλεων της χώρας.

http://portal.kathimerini.gr