Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Επαναστατική ανακάλυψη για την ανάκτηση παλαιών δακτυλικών αποτυπωμάτων

Επιστήμονες της εγκληματολογίας ανακάλυψαν νέο τρόπο ανάκτησης δακτυλικών αποτυπωμάτων από παλαιότερα στοιχεία αλλά και επιφάνειες  που προηγουμένως θεωρούνταν δύσκολες για τους ερευνητές. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σιδνεϊ, πιστεύουν ότι η ανακάλυψη τους αποτελεί παγκόσμια πρωτιά η οποία θα βοηθήσει τις αρχές ακόμη και στην επανεξέταση υποθέσεων που έχουν κλείσει.

Με την βοήθεια της νανοτεχνολογίας κατάφεραν να εντοπίσουν ξεραμένα και “αδύναμα” δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία δεν μπορούν να εντοπιστούν με τις παραδοσιακές τεχνικές. Η νανοτεχνολογία, όπως αναφέρουν, δίνει πολύ έντονη λεπτομέρεια σε ίχνη των αμινοξέων από παλιά δακτυλικά αποτυπώματα, γεγονός που την διαφοροποιεί από  τις συμβατικές μεθόδους. Στόχος των επιστημόνων είναι να προχωρήσουν σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορούν  να ανακτούν δακτυλικά αποτυπώματα ανεξαρτήτως παλαιότητας ή επιφάνειας.


Η Dr. Xanthe Spindler, μια εκ των επιστημόνων που ασχολείτο με το φιλόδοξο εγχείρημα, δήλωσε: “Πιστεύω η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα διευρύνει τα όρια μας, και ελπίζουμε να μας δώσει περισσότερα και καλύτερα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά και να ανεβάσει τα ποσοστά επίλυσης των εγκλημάτων.”


Η έρευνα συνεχίζεται και η Dr. Spindler αναφέρει ότι έπειτα από αυτήν την ανακάλυψη οι επιστήμονες είναι ένα βήμα πιο κοντά σε έναν από τους μεγαλύτερους στόχους της εγκληματολογικής επιστήμης,
την ανάκτηση δακτυλικών αποτυπωμάτων από ανθρώπινο δέρμα.
Η συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας επιστημόνων από το Σιδνεϊ, την Καμπέρα, την Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία και το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλλινόις των ΗΠΑ. 

http://www.lawnet.gr