Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Τρεις γενιές πλημμύρισαν το Σύνταγμα

Συνθήματα κατά του Μνημονίου, πλακάτ κατά των πολιτικών και της κυβέρνησης, σημαίες, πανό και αγανάκτηση. Πιο έντονη από κάθε άλλη ημέρα η παρουσία της Αστυνομίας.

Οι αποδοκιμασίες, οι σφυρίχτρες και οι βουβουζέλες ήταν χθες το βράδυ πιο εκκωφαντικές από κάθε άλλη φορά, καθώς χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας εξέφρασαν με δυναμισμό την αποφασιστικότητά τους να μη δεχτούν άλλα σκληρά μέτρα εις βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των νέων.
Χθες στο Σύνταγμα βρέθηκαν οικογένειες που εκπροσωπούσαν τρεις γενιές. Γιαγιάδες που φορούσαν αυτοκόλλητα κατά του Μνημονίου στο πέτο κρατούσαν τα εγγόνια τους από το χέρι και προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν τον λόγο που βρίσκονταν εκεί. Φοιτητές, οικογενειάρχες, άνεργοι, συνταξιούχοι, ήταν όλοι εκεί.
Για μία ακόμη μέρα τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "Κλέφτες, κλέφτες", "Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από εδώ" και "Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτομπεί". Τα συνθήματα συνοδεύονταν από χτυπήματα σε κατσαρόλες και μπρίκια που είχαν φέρει μαζί τους οι "Αγανακτισμένοι", ενώ πολλοί κρατούσαν στα χέρια ελληνικές, ισπανικές, ιρλανδικές και πορτογαλικές σημαίες. Την ίδια στιγμή, γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί επάνω στην πλατεία μετέδιδε ζωντανά τη συγκέντρωση των Ισπανών "Αγανακτισμένων" στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης.
Στην Πλατεία Συντάγματος δεν βρέθηκαν, όμως, μόνο κάτοικοι της πρωτεύουσας. Μεμονωμένοι ή με παρέα στο Σύνταγμα κατέφταναν πολίτες από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Λακωνία, η Κρήτη, τα Γιάννενα και η Σύρος. Οι "Αγανακτισμένοι" της Λακωνίας έφτασαν, μάλιστα, ντυμένοι τσολιάδες.
Νωρίτερα, από την πλατεία είχαν περάσει περίπου 300 μοτοσικλετιστές οι οποίοι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία.
Για πρώτη φορά χθες μετά από 11 ημέρες συγκεντρώσεων η αστυνομία είχε τόσο έντονη παρουσία. Εκλεισε, μάλιστα, με κιγκλιδώματα τον χώρο μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη απαγορεύοντας την πρόσβαση στο σημείο. Επίσης, κλειστοί με μπάρες και κλούβες των ΜΑΤ ήταν όλοι οι κάθετοι στη Βασιλίσσης Σοφίας δρόμοι από το ύψος της Οδού Ακαδημίας και επάνω. Το γεγονός στάθηκε αιτία να δημιουργηθεί μικρής έκτασης επεισόδιο στη διασταύρωση της Ηρώδου Αττικού με τη Βασιλίσσης Σοφίας, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να παρακάμψουν τις κλούβες.
Η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους γύρω από τη Βασιλίσσης Σοφίας ανάγκασε εκατοντάδες αγανακτισμένους να κατακλύσουν και τα στενά του Κολωνακίου, με αποτέλεσμα κάτοικοι και θαμώνες των καφέ των περιοχής να βγουν στον δρόμο και να γιουχάρουν τους άνδρες των ΜΑΤ.
Οι εκδηλώσεις των "Αγανακτισμένων" είχαν ξεκινήσει από χθες το μεσημέρι στην Αθήνα, με την κηδεία του Μνημονίου που τελέστηκε στη 1 το μεσημέρι. Πομπή μετέφερε το φέρετρο από την Πλατεία Μοναστηρακίου μέχρι την Πλατεία Συντάγματος, ενώ το αγγελτήριο της κηδείας που τοιχοκολλήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος έγραφε: "Το λατρευτό μας Μνημόνιο κηδεύουμε την Κυριακή 5 Ιουνίου στο Σύνταγμα. Η μητέρα Ανγκελα Μέρκελ, ο θείος Μπαράκ Ομπάμπα, οι λοιποί συγγενείς". Λίγη ώρα αργότερα ομάδα νεαρών ντυμένοι ρομπότ πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους γύρω από την πλατεία κρατώντας χαρτόνια που σχημάτιζαν τη φράση: "Εσύ ήσουν καλό ρομπότ σήμερα;".

ΕΣΤΗΣΑΝ ΠΑΓΚΟ
Μπλόκο σε μέλη του ΚΚΕ μ-λ
Ηλεκτρίστηκε χθες για λίγο η ατμόσφαιρα στην Πλατεία Συντάγματος όταν μέλη του ΚΚΕ μ-λ έστησαν πάγκο πάνω στην πλατεία και άρχισαν να μοιράζουν φυλλάδια. "Να αποσυρθεί το ΚΚΕ μ-λ. Ολοι ξέρουν πως δεν χρειαζόμαστε ούτε κόμματα ούτε οργανώσεις, μόνο πολίτες", ακούστηκε από τα μεγάφωνα της πλατείας και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Αμέσως γύρω από τα μέλη του κόμματος που μοίραζαν φυλλάδια εμφανίστηκαν αυτοσχέδια πλακάτ που έγραφαν "δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα", "όλα τα κόμματα ανήκουν στο ίδιο σύστημα". Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα, αλλά παρενέβησαν μέλη από την ομάδα "ψυχραιμίας" και την ομάδα "ειρηνοποιών" και το επεισόδιο έληξε.

ΙΕΡΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ
Μπλοκ... παπάδων "τα ψέλνει" στο μνημόνιο
Και η... Εκκλησία έδωσε χθες το "παρών" στην Πλατεία Συντάγματος διαδηλώνοντας στο πλευρό των "Αγανακτισμένων". Περίπου στις 8 και τέταρτο το βράδυ δεκάδες ιερείς έκαναν την εμφάνισή τους στην οδό Πανεπιστημίου κρατώντας πανό που έγραφε:
"Οι ιερείς της Αιγιαλείας είναι μαζί σας". Μόλις εμφανίστηκαν, οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν δρόμο για να περάσουν και τους χειροκροτούσαν θερμά.
Στη συνέχεια οι ιερείς κατευθύνθηκαν προς στην Πλατεία Συντάγματος, όπου και πήραν θέση στο πλευρό των διαδηλωτών στο κέντρο της συγκέντρωσης.
Είχε προηγηθεί παρότρυνση του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες εξέδωσε δελτίο Τύπου με το οποίο καλούσε τους πολίτες αλλά και τους ιερείς της μητρόπολής του να "κατεβούν στις πλατείες, είτε μόνοι τους, είτε με την οικογένειά τους, είτε με την ενορία τους για να συμμετάσχουν και να συμπαρασταθούν στην ειρηνική διαμαρτυρία των συμπολιτών".
Την Παρασκευή το απόγευμα είχαν, μάλιστα, φτάσει στο Σύνταγμα οργανωμένα πούλμαν με ιερείς της περιοχής, ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου και για μισή ώρα χτύπησαν όλες οι καμπάνες των ναών της Αιγιαλείας προκειμένου να "ξυπνήσουν οι συνειδήσεις"...
Στέλιος Βογιατζάκης

ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Πυρετός στο Facebook, εξορμήσεις στις γειτονιές
Εδώ και μέρες το Facebook, το Twitter και άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο Iντερνετ είχαν πάρει φωτιά από τα σχόλια και τις αναρτήσεις των "Αγανακτισμένων" για τη χθεσινή κινητοποίηση. Ολοι προέτρεπαν σε δυναμική συμμετοχή στην απογευματινή συγκέντρωση της Πλατείας Συντάγματος, ώστε να ξεπεραστεί σε όγκο και παλμό η μεγαλειώδης διαδήλωση της προηγούμενης Κυριακής 29/5.
"Τώρα μιλάμε εμείς!", έγραφαν οι διαχειριστές του γκρουπ "Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ξεσηκωμού" στο Facebook, προσθέτοντας πως "πρέπει να ακουστεί παντού δυνατά η φωνή μας, γιατί δεν μπορεί να θυσιάζονται ολόκληροι λαοί για να μη ζημιωθούν οι δανειστές, γιατί το χρέος δεν είναι δικό μας και δεν θα το πληρώσουμε, γιατί θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας, χωρίς τη διαρκή τρομοκρατία της ανεργίας". Στο πλαίσιο της πυρετώδους προετοιμασίας, μέλη του κινήματος επισκέπτονταν από το πρωί γειτονιές της Αθήνας (Μαρούσι, Ηλιούπολη, Περιστέρι, Γκύζη κ.ά.), προκειμένου να κινητοποιήσουν τους κατοίκους, ενώ ομάδες "Αγανακτισμένων" ήρθαν από την επαρχία με πλοία, λεωφορεία και αεροπλάνα, για να ενισχύσουν τη συγκέντρωση της πρωτεύουσας. Ορισμένοι, μάλιστα, καλούσαν τους οδηγούς των ΚΤΕΛ μέσω Facebook να απεργήσουν την Κυριακή και να τους μεταφέρουν δωρεάν.
"Ας υψώσουμε και ενώσουμε τις φωνές μας. Η φωνή έχει τη δική της δύναμη και κανείς δεν μπορεί να τη φιμώσει. Ακόμα και αν την αγνοούν ή θέλουν να την πνίξουν... κάπου, κάποτε θα ακουστεί", σχολίαζε μια νεαρή κοπέλα στο Facebook, ενώ άλλοι προέτρεπαν "Αγανακτισμένους" από την επαρχία να συρρεύσουν στην Αθήνα. "Παιδιά μαζευτείτε, οργανωθείτε, πάρτε ό,τι έχετε και δεν έχετε, από λύρες, νταούλια, ντέφια, τύμπανα, κιθάρες, μπουζούκια κι ελάτε την Κυριακή στην Πανευρωπαϊκή στην Αθήνα στο Σύνταγμα και βάλτε μας φωτιά", προέτρεπε ένας νεαρός στους εγγεγραμμένους στο γκρουπ "Αγανακτισμένοι στην Κρήτη".

Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ
http://www.ethnos.gr