Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Βραβείο λογοτεχνίας για τον Μίλαν Κούντερα

Ο Μίλαν Κούντερα, Τσέχος συγγραφέας με γαλλική υπηκοότητα απέσπασε το πρώτο βραβείο το «Ovidius Grand Prize» 2011
στο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας «Ημέρες και Νύχτες Λογοτεχνίας» που διοργανώθηκε από την Ένωση Συγγραφέων Ρουμανίας στις πόλεις Νέπτουν και Μανγκάλια, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Μίλαν Κούντερα σε επιστολή του προς την κριτική επιτροπή αποδέχθηκε με ευχαρίστηση το βραβείο και τόνισε ότι για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή απονομής.
Ο διάσημος συγγραφέας δώρισε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ που συνοδεύει το βραβείο στο ρουμανικό εκδοτικό οίκο Humanitas Publishing House που έχει εκδώσει σχεδόν όλα τα έργα του, μεταφρασμένα στα ρουμανικά, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα πρέπει να διοχετευθούν για τη στήριξη της ρουμανικής λογοτεχνίας.
Το «Βραβείο του Φεστιβάλ» για το 2011 απονεμήθηκε στο νεαρό συγγραφέα από το Μαυροβούνιο, Όγκνιεν Σπάχιτς.
Στο δεκαήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας συμμετείχαν περισσότεροι από 60 συγγραφείς, εκδότες, κριτικοί λογοτεχνίας και συντάκτες λογοτεχνικών περιοδικών από τη Ρουμανία και το εξωτερικό.
Στη διοργάνωση του Φεστιβάλ «Ημέρες και Νύχτες Λογοτεχνίας» συνεισέφεραν το υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας, η δημοτική αρχή της Μανγκάλια, το Ρουμανικό Ινστιτούτο Πολιτισμού, το Πολωνικό Ινστιτούτο, η πρεσβεία του Ισραήλ στη Ρουμανία και το Φλαμανδικό Ίδρυμα Λογοτεχνίας.

http://www.kathimerini.gr