Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Apple: Ευρεσιτεχνία για την καταπολέμηση της πειρατείας στα κινητά

Νέα ευρεσιτεχνία της Apple, η οποία προορίζεται αποκλειστικά για συσκευές κινητής τηλεφωνίας, θα μπορούσε να βοηθήσει τις βιομηχανίες της μουσικής και του κινηματογράφου να καταπολεμήσουν την παράνομη βιντεοσκόπηση συναυλιών και  κινηματογραφικών ταινιών.

Στην  ευρεσιτεχνία της Apple περιγράφεται η εγκατάσταση αισθητήρα υπέρυθρων σε όλες τις συσκευές με λειτουργικό iOS και ενσωματωμένη κάμερα. (iPhones iPod Touch και iPad 2). Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, ο αισθητήρας που θα είναι εγκατεστημένος στη συσκευή θα αναζητά σήμα υπέρυθρων που θα του δίνει έγκριση για μαγνητοσκόπηση στον συγκεκριμένο χώρο.


Η μουσική βιομηχανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να απενεργοποιεί τις κάμερες των κινητών, εκπέμποντας σήμα υπέρυθρων από την σκηνή κατά την διάρκεια της συναυλίας. Με αυτόν τον τρόπο ένας χρήστης iPhone δεν θα μπορεί να βιντεοσκοπήσει σκηνές συναυλίας μέσω του κινητού του και να τις μοιραστεί διαδικτυακά, γεγονός που στοιχειοθετεί παραβίαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.  


Σύμφωνα με το κείμενο τεκμηρίωσης της ευρεσιτεχνίας η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μουσεία και άλλους χώρους για την μετάδοση πληροφοριών μέσω κινητού τηλεφώνου. Για παράδειγμα, στρέφοντας την κάμερα του κινητού σε ένα έκθεμα μουσείου, ο χρήστης θα μπορεί να δει στην οθόνη του πληροφορίες που αφορούν το συγκεκριμένο έκθεμα, μέσω της επιστροφής των υπέρυθρων. 

http://www.lawnet.gr