Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Οι σκύλοι της αστυνομίας «ξεχωρίζουν τους μονοζυγωτικούς διδύμους»

Τα μονοζυγωτικά δίδυμα μπορεί να μπερδεύουν ακόμα και τους ίδιους τους γονείς τους, όχι όμως και τα σκυλιά της αστυνομίας:
σε ένα πρωτότυπο πείραμα, εκπαιδευμένοι γερμανικοί ποιμενικοί μπόρεσαν να ξεχωρίσουν από τη μυρωδιά τα αδέλφια που έχουν πανομοιότυπο DNA και ουσιαστικά είναι κλώνοι.

Οι Τσέχοι ερευνητές αρχικά πήραν δείγματα σάλιου από μια ομάδα παιδιών, στα οποία περιλαμβάνονταν δύο ζεύγη μονοζυγωτικών και άλλα δύο ζεύγη ετεροζυγωτικών διδύμων (οι ετεροζυγωτικοί δίδυμοι προέρχονται από διαφορετικά ωάρια και μοιάζουν μεταξύ τους όσο δύο οποιοδήποτε αδέλφια).


Ο ένας μετά τον άλλο, δέκα γερμανικοί ποιμενικοί της τσεχικής αστυνομίας κλήθηκαν να μυρίσουν ένα από τα δείγματα και να βρουν αν η ίδια μυρωδιά υπήρχε και σε μια σειρά από βάζα όπου είχαν τοποθετηθεί τα δείγματα.


Κανένα από τα πειραματόζωα δεν μπερδεύτηκε από τις μυρωδιές του ομοζυγωτικού δίδυμου,
αναφέρουν οι ερευνητές στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.

To συμπέρασμα είναι ότι τα εκπαιδευμένα σκυλιά «μπορούν να ξεχωρίσουν τις προσωπικές οσμές ομοζυγωτικών διδύμων παρόλο που [οι δίδυμοι] ζουν στο ίδιο περιβάλλον και καταναλώνουν τις ίδιες τροφές» γράφει η ομάδα του Ράντιμ Κότρμπα του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας στην Πράγα.


Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα για το κατά πόσο οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι μυρίζουν διαφορετικά ο ένας από τον άλλο.


Οι διαφορές που φαίνεται ότι μπορούν να ανιχνεύσουν οι σκύλοι παραμένουν εντελώς άγνωστες.



http://news.in.gr