Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Έφτασε η ώρα να μιλήσει ο Στρος Καν

O Ντομινίκ Στρος Καν ετοιμάζεται να διαβεί την πόρτα του δικαστηρίου αργότερα σήμερα, απαντώντας επισήμως στις κατηγορίες που τον βαρύνουν για σεξουαλική παρενόχληση καμαριέρας μεγάλου ξενοδοχείου στο Μανχάταν.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ και επίσης πρώην υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία, αναμένεται να καταθέσει υπέρ της αθωότητάς του σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 16.30' ώρα Ελλάδος και ο Στρος Καν θα πάρει για λίγο το λόγο για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή του στις 14 Μαΐου.


Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου που συστήθηκε με βάση την απόφαση του Σώματος των Ενόρκων και το οποίο περιλαμβάνει επτά κατηγορίες κυρίως της απόπειρας βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης και κράτησης -- εγκληματικές πράξεις που θεωρητικά επισύρουν ποινές κάθειρξης έως 74 χρόνων-- ο δικαστής Μάικλ 'Ομπους θα ζητήσει από τον Στρος-Καν να δηλώσει αν είναι αθώος ή ένοχος.


Η κατάθεσή του θα τον οδηγήσει σε ορκωτό δικαστήριο όπου και ευελπιστεί να έχει τους ενόρκους με το μέρος του ώστε να τον απαλλάξουν από τις βαριές κατηγορίες. Όσο για τη σημερινή διαδικασία, λέγεται πως θα είναι ιδιαίτερα σύντομη.


Σε περίπτωση που τα μέχρι τώρα δεδομένα διαφοροποιηθούν, με τον Στρος Καν να δηλώνει ένοχος, τελικά, τότε δεν θα υπάρξει δίκη ενώ η υπεράσπιση του ίσως καταφέρει να του «εξασφαλίσει» μικρότερη ποινή απ’ ότι αν δηλώσει αθώος. Για την ακρίβεια, ο πρώην γάλλος υπουργός θα διαπραγματευτεί με τον δικαστή για τα χρόνια φυλάκισής του που δεν θα είναι λιγότερα από πέντε, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.


Διαφορετικά, ο Στρος Καν θα δικαστεί εντός των επόμενων μηνών ή και έτους. Κατ’ επέκταση, θα κληθεί να απολογηθεί ενώπιον του δικαστή και 12μελούς επιτροπής ενόρκων ενώ παράλληλα θα κληθούν και μάρτυρες.


Αν περάσει σε δίκη, η ομάδα δικηγόρων του Στρος Καν πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ακολουθήσει σκληρή γραμμή εναντίον της ενάγουσας. Παρόλο που τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης απαγορεύουν στους δικηγόρους των κατηγορούμενων να εκθέτουν λεπτομέρειες του πρότερου βίου θυμάτων βιασμού, η υπεράσπιση του Στρος Καν σκέφτεται να το πράξει. Λέγεται πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να παραθέσουν στοιχεία που θα υποστηρίζουν και θα αποδεικνύουν ότι η καμαριέρα είναι πρόσωπο εν γένει αναξιόπιστο.


Ό,τι και να συμβεί από σήμερα κι έπειτα, ο Στρος Καν δεν είναι υποχρεωμένος να καταθέσει ξανά.


Μετά και την ακροαματική διαδικασία, εφόσον η υπόθεση εκδικασθεί, οι ένορκοι θα κληθούν να πάρουν ομόφωνη απόφαση.


Κατόπιν της απόφασής τους, το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για την ποινή. Προς το παρόν, ειδικοί ανάλογων υποθέσεων, κάνουν λόγο μέχρι και για 74 έτη φυλάκισης, όμως, ταυτόχρονα λένε ότι το πιθανότερο είναι ο κατηγορούμενος να εκτίσει ταυτόχρονη ποινή που θα αφορά σε πολλαπλές κατηγορίες και όχι τα έτη φυλάκισης στο σύνολό τους, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις  σοβαρότερων αδικημάτων.


Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο το θύμα να αποφασίσει να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Στρος Καν. Ακόμα κι έτσι, το δικαστήριο, μέσω των ενόρκων, έχει το δικαίωμα να ζητήσει την τιμωρία του από τη στιγμή που υπάρχει καταγεγραμμένο αδίκημα σεξουαλικής παρενόχλησης.


Σε κάθε περίπτωση, και βάσει νόμου της Νέας Υόρκης, οι δικηγόροι υπεράσπισης απαγορεύεται να έρθουν σε οικονομική συμφωνία-συμβιβασμό με την ενάγουσα.

http://www.protothema.gr