Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η Τσεχία τιμά το ελληνικό σινεμά

Εξέχουσα θέση στο επερχόμενο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας θα έχει ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος
το οποίο ετοιμάζει ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος». Επτά βραβευμένες ταινίες που γυρίστηκαν ανάμεσα στο 2008 και το 2011 συμπεριλαμβάνονται στο αφιέρωμα που γίνεται με αφορμή την αναγνώριση των ελληνικών ταινιών τόσο στο εσωτερικό, όσο - κυρίως - στο εξωτερικό.
Οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στην λουτρόπολη της δυτικής Τσεχίας είναι ο υποψήφιος εφέτος για το ξενόγλωσσο Οσκαρ «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (βραβείο ερμηνείας -Αριάν Λαμπέντ στο περσινό φεστιβάλ Βενετίας), η «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα, το «Wasted Youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και Γιαν Φόγκελ, η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, η «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα και η «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου.
Το γεγονός θα πραγματοποιηθεί από 1 μέχρι 9 Ιουλίου και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Στην εφετινή διοργάνωση όπου θα φιλοξενηθούν πάνω από 180 νέες ταινίες μεγάλου μήκους απ' όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Καρακέπελη «Πρώτη Υλη».
Μια συμπαραγωγή CL Productions και Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDIA, επιλέχθηκε να συμμετάσχει μαζί με άλλα δεκατέσσερα ντοκιμαντέρ στο διαγωνιστικό τμήμα. Ο σκηνοθέτης, παρακολούθησε και κατέγραψε με ωμό τρόπο τη δύσκολη ζωή ενός ψηφιδωτού ανθρώπων που ζουν σε μια σειρά παραγκουπόλεις στη σκιά του Παρθενώνα και επιβιώνουν από την ανακύκλωση των μετάλλων που βρίσκουν στα σκουπίδια. Ανθρώπων που για πρώτη ύλη στην εργασία τους έχουν το σώμα τους, ενώ βλέπουν καθημερινά το όνειρό τους για μία καλύτερη ζωή να θρυμματίζεται.
Στην προβολή της ταινίας Attenberg θα παραστεί η σκηνοθέτρια Αθηνά Τσαγγάρη ενώ τις ημέρες του αφιερώματος θα διεξαχθεί μία συζήτηση (masterclass) όπου θα συμμετέχουν οι Αλέξης Αλεξίου, Πάνος Χ. Κούτρας, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Σύλλας Τζουμέρκας. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρός του κ. Γιώργος Παπαλιός.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα βραβευτεί με την κρυστάλλινη σφαίρα η βρετανίδα ηθοποιός Τζούντι Ντεντς για τη συνολική της προσφορά στον παγκόσμιο κινηματογράφο, ενώ θα πραγματοποιηθούν ακόμη δύο αφιερώματα, το πρώτο προς τιμή του καναδού σκηνοθέτη Ντενί Βιλνέβ του οποίου η ταινία, προτάθηκε εφέτος για το ξενόγλωσσο Οσκαρ και το δεύτερο προς τιμή του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Σάμουελ Φούλερ.
http://www.tovima.gr