Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

«'Αλογο πολέμου» και «Η Βίβλος του Μορμόνου» σάρωσαν τα «Τόνι»

Το θεατρικό έργο «War horse» («'Αλογο πολέμου») που, βασισμένο σε μια νουβέλα του 1982 του Μάικλ Μορπούνιο, ξεκίνησε την καριέρα του από το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας, ήταν από τους μεγάλους νικητές των φετινών νεοϋορκέζικων θεατρικών βραβείων «Τόνι»:
έφυγε από την επίσημη τελετή απονομής την Κυριακή στο Beacon Theatre με πέντε βραβεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για καλύτερο θεατρικό έργο και καλύτερη σκηνοθεσία.
Μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν, ωστόσο, το σατιρικό μιούζικαλ «The Book of Mormon» (Η Βίβλος του Μορμόνου) που, αφηγούμενο τις περιπέτειες δύο Μορμόνων ιεραπόστολων στην Ουγκάντα, βραβεύτηκε με εννέα «Τόνι», εξασφαλίζοντας και αυτά για καλύτερο μιούζικαλ, σκηνοθεσία μιούζικαλ, πρωτότυπη μουσική, σκηνικά, καθώς και το «Τόνι» Β'γυναικείου ρόλου (Νίκι Μ. Τζέιμς).
Το «Τόνι» Α' ανδρικού ρόλου δόθηκε στον 50χρονο Μαρκ Ράιλανς για την ερμηνεία του στην «Ιερουσαλήμ» του Τζεζ Μπάτεργουορθ-ερμηνεία που του είχε εξασφαλίσει πέρυσι και το αντίστοιχο βρετανικό βραβείο «Ολίβιε». Ο ίδιος είναι γνώριμος των «Τόνι» από το 2008 όταν είχε αποσπάσει ξανά το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου για τη θεατρική αναβίωση του έργου «Boeing-Boeing». Το φετινό «Τόνι» Α' γυναικείου ρόλου απονεμήθηκε αντίστοιχα στη Φράνσις ΜακΝτόρματ για το ρόλο μίας μητέρας που μεγαλώνει μόνη το παιδί της στο έργο «Good people».
Καλύτερος νέος ηθοποιός ανακηρύχθηκε ο Τζον Μπέντζαμιν Χίκεϊ για το ρόλο του στο έργο «Normal heart», που αποτυπώνει δραματικά την εποχή όταν, αρχές δεκαετίας του '80, ξέσπασε η μάστιγα του AIDS. Η συμπρωταγωνίστριά του, Χίκεϊ Ελεν Μπάρκιν, βραβεύτηκε με το αντίστοιχο γυναικείο «Τόνι». Και στις κατηγορίες για μιούζικαλ, καλύτερος νέος ηθοποιός αναδείχτηκε ο Τζον Λαροκέτ, συμπρωταγωνιστής του Ντάνιελ Ράντκλιφ (διάσημου κινηματογραφικού «Χάρι Πότερ») στο μιούζικαλ «How to succeed in business without really trying». Αντίστοιχα, καλύτερη νέα ηθοποιός η Σάτον Φόστερ, για το ρόλο της στην αναβίωση του παλαιού μιούζικαλ «Anything goes».
«Μας αρέσει όταν οι άνθρωποι συγκινούνται και κλαίνε», δήλωσε στην τελετή ο Τομ Μόρις που μαζί με τη Μάριαν Ελιοτ συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία στο «War horse»: το έργο, που αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός αλόγου το οποίο πωλείται στο βρετανικό ιππικό και από εκεί βρίσκεται στις πρώτες γραμμές του μετώπου κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την επιτυχημένη θεατρική πορεία του στο Λονδίνο και στο Μπρόντγουεϊ, έγινε και ταινία από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, η οποία θα βγει στις αίθουσες τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Στις διασημότητες που παραβρέθηκαν στην τελετή απονομής των «Τόνι» ήταν και οι Αλ Πατσίνο, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Μάθιου Μπρόντερικ κ.ά. 

http://www.enet.gr