Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Πενήντα εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων καταλήγουν στα σκουπίδια ετησίως

Πενήντα εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Πρόκειται για φάρμακα τα οποία είτε έχουν λήξει, είτε δεν χρησιμοποιούνται πια, καθώς οι πάσχοντες ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους.
Η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη απόρριψη των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς οι ουσίες τους παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον υδροφόρο ορίζοντα και στο υπέδαφος και επομένως μπορούν να προσβάλλουν τη διατροφική αλυσίδα.

Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε αυτό το σοβαρό θέμα της απόρριψης οικιακών φαρμάκων στο περιβάλλον και των επιπτώσεων που αυτή προκαλεί, η Post Bank Green Institute (PBGI), θυγατρική εταιρεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σχεδίασε το πρόγραμμα «χάπιend» για την περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των οικιακών φαρμάκων.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε εκδήλωση για τη διαχείριση των οικιακών φαρμάκων σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Ι.Τούντας, κάθε χρόνο στην Ελλάδα διακινούνται περίπου 500 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, από τα οποία υπολογίζεται ότι περί το 10% απορρίπτονται στους κάδους αχρησιμοποίητα ή ληγμένα.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ιωάννης Ζιώμας, «το 2% των φαρμάκων που διακινούνται στην αγορά επιστρέφεται στις φαρμακοβιομηχανίες από φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, επειδή έχουν λήξει πριν ακόμα πουληθούν».
Επιπλέον, σημείωσε, «ποσοστό της τάξεως του 10% των περιεχομένων του οικιακού φαρμακείου καταλήγει δυστυχώς μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα, στους όποιους χώρους διάθεσης. Πρόκειται για ληγμένα φάρμακα, στα οποία έχει παρέλθει ο χρόνος ασφαλούς χρήσης ή φάρμακα τα οποία τελικά δεν χρησιμοποιήσαμε για διάφορους λόγους.»

»Με διάφορους μηχανισμούς και κυρίως μέσω της εισόδου τους στον υδροφόρο ορίζοντα, οι φαρμακευτικές ουσίες, είτε αυτούσιες είτε μετασχηματισμένες, εισέρχονται στο βιολογικό μας κύκλο».


Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα συλλογής και ασφαλούς διαχείρισης των διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον οικιακό τομέα. Επιστημονικές έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ουσίες που περιέχονται στα φάρμακα ανιχνεύονται στο πόσιμο νερό, στο έδαφος και σε παραθαλάσσιες περιοχές.


Οι πρώτες χώρες που έχουν ασχοληθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος και αναγνωρίζουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα σαν πιθανούς περιβαλλοντικούς ρυπαντές είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και, σε σημαντικό βαθμό, η Αυστραλία.


Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία, έχουν δημιουργηθεί συστήματα επιστροφής, με τοποθέτηση κάδων συλλογής στα ίδια σημεία όπου γίνεται η προμήθεια των φαρμάκων.


«Πρόγραμμα χάπιend»


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «χάπιend», το οποίο σχεδίασε το Post Bank Green Institute (PBGI), θυγατρική εταιρεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και αφορά την περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των οικιακών φαρμάκων.

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Athens Green 360, του πρώτου επιχειρηματικού δικτύου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Θα εφαρμοστεί «πιλοτικά» από 8 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου, με την τοποθέτηση κάδων με ειδική σήμανση για την απόρριψη των συσκευασιών σε 22 σημεία ενημέρωσης στην Αθήνα.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν η αλυσίδα supermarket AB-Βασιλόπουλος, το Εμπορικό Κέντρο AVENUE και το δίκτυο καταστημάτων Electronet Αττικής, με τη διάθεση χώρων τους, στους οποίους θα δημιουργηθούν σημεία ενημέρωσης του κοινού και ασφαλούς απόρριψης των σχετικών φαρμάκων.

Η πρωτοβουλία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και υλοποιείται με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας sanofi-aventis.

«Ο ΕΟΦ, έχοντας σαν βασικό του σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας, θεώρησε χρέος του να θέσει υπό την αιγίδα του την πρωτοβουλία χάπιend», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ιωάννης Τούντας.


«Ευελπιστούμε», συνέχισε, «ότι η συμβολή μας αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία μιας γενικότερης συστηματικής προσπάθειας για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων φαρμάκων, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες, αλλά και δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες, ώστε τα άχρηστα και ληγμένα φάρμακα να μην αποτελούν στο μέλλον απειλή, ούτε για το περιβάλλον ούτε για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού».


«Προσδοκία μας είναι να αγκαλιάσει το κοινό της πόλης το εγχείρημα και να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας, αλλάζοντας συνήθειες και υιοθετώντας τους ενδεδειγμένους τρόπους απόρριψης οικιακών φαρμάκων», επεσήμανε ο Μάρκος Γερασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της sanofi-aventis για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Post Bank Green Institute, Δημήτρης Ζήσης, απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους φορείς να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία. 

http://www.tanea.gr