Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοχρονιά με αίμα

Οι 21 νεκροί και οι 97 τραυματίες κατά τη βομβιστική επίθεση στην εκκλησία αλ Κιντισίν, τον Ιερό Ναό των Αγίων Μάρκου και Πέτρου στο Σίντι Μπισρ, την κεντρική συνοικία στα βορειοανατολικά της Αλεξάνδρειας
, ούτε μισή ώρα από την έλευση του νέου έτους, αποτελούν σοδειά φρίκης στη σοβαρότερη βίαιη ενέργεια εναντίον των Κοπτών της Αιγύπτου εδώ και δεκαετίες. 
Χθες, για τη λειτουργία της πρώτης Κυριακής του χρόνου, η εκκλησία ήταν ξανά πλημμυρισμένη από εκατοντάδες πιστούς. Ομως οι θρήνοι για τους αδικοχαμένους έσμιγαν με τους ύμνους, όπως η μυρωδιά του αίματος των θυμάτων που, φρέσκο ακόμα, δεν κάλυπτε η ευωδιά του λιβανιού. Λεκέδες αίματος κηλίδωναν εικόνες αγίων. Συντρίμμια από σπασμένα αγάλματα του Χριστού και της Παναγίας αφημένα εκεί όπου τα είχε σωριάσει η έκρηξη. Στην εξωτερική πύλη, στερεωμένος ένας μεγάλος ξύλινος σταυρός με πάνω του ριγμένο ένα αιματοβαμμένο σεντόνι - από εκείνα που μέσα είχαν μεταφέρει τα θύματα της επίθεσης. Ο αμπούνα Μαγκάρ (παπα-Μακάριος) που λειτουργούσε, αντί για κήρυγμα, στάθηκε σιωπηλός μπροστά στην Ωραία Πύλη - αντί μνημοσύνου.
Εξω από την εκκλησία, πολλά θωρακισμένα οχήματα της στρατοχωροφυλακής, ένοπλοι αστυνομικοί και μουχαμπαράτ (ασφαλίτες) έκλειναν τον δρόμο, όπου η μυρωδιά του καμένου και των δακρυγόνων παρέμενε έντονη: εκατοντάδες Κόπτες είχαν επανειλημμένως συγκρουστεί με τις δυνάμεις καταστολής, αγανακτισμένοι με την αποτυχία των αρχών να προστατέψουν μέλη της μεγαλύτερης χριστιανικής κοινότητας στη χώρα - ένας στους 10 από τα 80 εκατομμύρια των Αιγυπτίων, σουνιτών μουσουλμάνων κυρίως, είναι Κόπτες. «Με την ψυχή μας και το αίμα μας θα υπερασπιστούμε τον Τίμιο Σταυρό» και «Ω Μουμπάρακ, οι καρδιές των Κοπτών φλέγονται», φώναζαν.
«Ξένα χέρια»
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ώρες μετά το μακελειό, σε μία (από τις σπάνιες τελευταία) τηλεοπτική του εμφάνιση, μίλησε για «ξένα χέρια», απευθύνοντας έκκληση για εθνική ενότητα μουσουλμάνων και χριστιανών εμπρός στην τρομοκρατία: «Θα κόψουμε τα χέρια των τρομοκρατών και όσων συνωμοτούν ενάντια στην ασφάλεια της Αιγύπτου», είπε.
Ο Αντελ Λαμπίμπ, κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας, έσπευσε να «δείξει» ως υπεύθυνη την αλ Κάιντα. Ομως οι κοπτικές φωνές υπέρ της παραίτησής του πληθαίνουν: «Γιατί τόσα λίγα μέτρα ασφαλείας σε μια ευαίσθητη εποχή, όταν υπάρχουν τόσες πολλές απειλές από την αλ Κάϊντα;», κατήγγειλε διαμαρτυρόμενος ο Κόπτης Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας Ραουέις.
Ενώ ουδείς μέχρι στιγμής έχει αναλάβει την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση, ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εσωτερικών την αποδίδει σε έκρηξη με τηλεχειρισμό παγιδευμένου αυτοκινήτου, παρκαρισμένου έξω από το ναό, και όχι σε βομβιστή αυτοκτονίας, όπως είχε αρχικά θεωρηθεί: Χωρίς ειδική αναφορά, μιλά για «ξένα στοιχεία». Οι αρχές ανακοίνωσαν την κράτηση 17 υπόπτων από εκατοντάδες προσαγωγές. Αντέτειναν δε ότι είχαν εντείνει τα μέτρα φύλαξης των εκκλησιών από τις 31 Οκτωβρίου, οπότε είχαν διατυπωθεί απειλές εναντίον των Κοπτών της Αιγύπτου από το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ», τη συνεργαζόμενη με την αλ Κάιντα του Ιράκ οργάνωση ένοπλων τζιχαντιστών. Τρεις από τους τραυματίες, υπενθύμισαν, ήταν οι τρεις (μουσουλμάνοι) αστυνομικοί φρουροί της εκκλησίας, όπως και μερικοί ακόμα, μουσουλμάνοι επίσης, περίοικοι.
Οι επικεφαλής του αιγυπτιακού ισλαμικού κλήρου, όπως και το αντιπολιτευτικό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους πρώτους καταδίκασαν το μακελειό. Ομόδοξοι και αλλόδοξοι διεθνώς συναγωνίστηκαν σε δηλώσεις καταδίκης και συλλυπητηρίων: από τον Πάπα Βενέδικτο IVI και το Οικουμενικό Συμβούλιο των Εκκλησιών, τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μέχρι τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, του Ιράν και του Λιβάνου, τη Χεσμπολά και τη Χαμάς.
Την παρέμβαση της Ε.Ε. για τη θρησκευτική ελευθερία ζήτησε η Ιταλία. Ο Αχμεντ αλ Τάγιεμπ, μεγάλος μουφτής του Αλ Αζχαρ του Καΐρου, του ανώτατου εκπαιδευτικού θεσμού του σουνιτικού Ισλάμ, επέκρινε τον Πάπα που είχε μιλήσει για «στρατηγική της βίας με στόχο χριστιανούς και επιπτώσεις σε όλους τους λαούς», αναρωτώμενος «γιατί ο Πάπας δεν ζήτησε την προστασία των μουσουλμάνων όταν αυτοί σκοτώνονταν στο Ιράκ;». Αφού επισκέφθηκε δε τον κόπτη Πατριάρχη Σενούντα Γ' στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο, ανακοίνωσε τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με την Κοπτική Εκκλησία για να εξεταστούν τα αίτια των εντάσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να επιλυθούν οι διαφορές. 
Πηγή : enet.gr