Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Wikileaks: Οι ΗΠΑ πίεζαν την Ε.Ε. να εγκρίνει τα μεταλλαγμένα

Αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα του 2007, τα οποία έρχονται στο φως μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks, αποκαλύπτουν ότι η Ουάσινγκτον πίεζε έντονα την Ευρώπη να εγκρίνει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Μάλιστα η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι φαίνεται πως είχε τότε συμβουλεύσει το Λευκό Οίκο να συντάξει «λίστα αντιποίνων» για τις χώρες - μέλη που θα αντιστέκονταν.
«Η ομάδα του Παρισιού εισηγείται τον καθορισμό λίστας στοχευμένων αντιποίνων που θα προκαλέσει πόνο ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η ευθύνη είναι συλλογική, όμως θα επικεντρώνεται στους κατεξοχήν ενόχους», έγραφε ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης Κρεγκ Στέιπλτον στις 14 Δεκεμβρίου του 2007. «Η λίστα θα πρέπει να είναι συγκρατημένη και όχι κακόβουλη, αλλά και βιώσιμη μακροπρόθεσμα, καθώς δεν θα πρέπει να περιμένουμε μια πρόωρη νίκη».
Ο πρέσβης φαίνεται πως είχε κατά νου κυρίως τη χώρα που τον φιλοξενούσε, αφού η επιστολή συντάχθηκε στον απόηχο της απαγόρευσης από τους Γάλλους της πώλησης και καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της Monsanto.
Για το Στέιπλτον, η κίνηση αυτή έθετε «προηγούμενο με επιπτώσεις που ξεπερνούν την καλλιέργεια του καλαμποκιού MON-810 BT», συνεπώς η Γαλλία θα μπορούσε κατά τον ίδιο να διαδραματίσει «ηγετικό ρόλο» στην κατεύθυνση της έγκρισης των προϊόντων του αμερικανικού κολοσού της βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη και των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών γενικότερα.
Μεταλλαγμένος «άξονας» ΗΠΑ - Ισπανίας
Σε άλλο, πιο πρόσφατο έγγραφο, από την αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη προς τη Ουάσινγκτον, διαφαίνεται η πρόθεση των Αμερικανών για σύσφιγξη των σχέσεων με την Ισπανία προκειμένου οι δυο χώρες να συντάξουν μια κοινή στρατηγική για την προώθηση των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.
Στην επιστολή, με ημερομηνία 19 Μαΐου 2009, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Περιβάλλοντος Χοσέπ Πουσέου κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «συνεχίσουν να πιέζουν τις Βρυξέλλες να διατηρήσουν ανοιχτή την επιλογή της γεωργικής βιοτεχνολογίας για τα κράτη-μέλη» και μάλιστα ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να «συνεργαστεί με την Ισπανία» σε αυτήν την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία υπήρξε η πρώτη από τους «27» που ενέκρινε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και αυτή τη στιγμή καλλιεργεί το 75% του MON-810 στην Ευρώπη.

naftemporiki.gr