Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Σε απόγνωση εκατοντάδες οικοδόμοι – θύματα κομπίνας με ένσημα

Σε απόγνωση έχουν έρθει εκατοντάδες οικοδόμοι σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπως στην Ξάνθη, τη Χρυσούπολη, την Καβάλα, το Διδυμότειχο, καθώς έπεσαν θύματα μίας μεγάλης κομπίνας με πλαστά οικοδομικά ένσημα. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας, ενώ δεν έχουν ούτε παροχές ασθενείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων Δράμας Γιώργο Σαβρίδη, θύματα της κομπίνας έπεσαν τουλάχιστον 400 οικοδόμοι στην Ξάνθη, 45 στο Διδυμότειχο, 45 στη Δράμα, ενώ μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος έρχονται καθημερινά στο φως και νέα περιστατικά.


Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και προαναγγέλλουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ανάλογες της πρόσφατης κατάληψης του ΙΚΑ Χρυσούπολης.


Πολλοί από τους παθόντες κατηγορούν το ΙΚΑ ότι αντέδρασε με καθυστέρηση, παρόλο που ήταν προφανές ότι κάτι συνέβαινε με τα ένσημά τους. Μάλιστα, ορισμένοι επισημαίνουν ότι στο κύκλωμα που τους εκμεταλλεύτηκε υπάρχει εμπλοκή και υπαλλήλου του ιδρύματος, εκτός από την εμπλοκή εργολάβων και λογιστών.


Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν την αγωνία των οικοδόμων - λόγω της μεγάλης κρίσης στην οικοδομή - να βρουν ένσημα προκειμένου να έχουν περίθαλψη και δωρόσημο το επόμενο έτος.


Αυτοί που βρίσκονται πίσω από την κομπίνα, πούλησαν τα ένσημα στους οικοδόμους και με κάποιο τρόπο τα καταχώρησαν στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ.


Όταν όμως μετά από ελέγχους αποδείχτηκε ότι τα ένσημα ήταν πλαστά, ακυρώθηκαν από το ΙΚΑ, με αποτέλεσμα οι οικοδόμοι να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρόσημο.


Το ύψος της απάτης ανέρχεται περίπου στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ !

skai.gr