Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Τα κάμπριο… βλάπτουν

Τα αυτοκίνητα κάμπριο έχουν τη γοητεία τους, ειδικά όταν ο οδηγός κατεβάζει την οροφή, είναι όμως ακριβώς τότε που εκθέτει τα αυτιά του σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα θορύβου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.Η μελέτη συμπέρανε ότι ο οδηγός, όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων για αρκετή ώρα, μπορεί να εκτεθεί σε θορύβους μέχρι 100 ντεσιμπέλ, με συνέπεια η ακοή του να κινδυνεύει να υποστεί βλάβη.
Οι ερευνητές, υπό τον δρα Άντονι Μίκουλιτς της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Σεν Λιούις, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό ωτορινολαρυγγολογίας «Journal of Laryngology and Otology», σύμφωνα με τη βρετανική Τέλεγκραφ, έκαναν τεστ με πέντε αυτοκίνητα κάμπριο και κατέγραψαν τα επίπεδα θορύβου σε διάφορες ταχύτητες, με ειδικό όργανο που μετρούσε τα ντεσιμπέλ που έφταναν στο αριστερό αυτί του οδηγού, το οποίο είναι πιο εκτεθειμένο στην «κακοφωνία» της κίνησης στο δρόμο.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ακόμα και με ταχύτητα γύρω στα 90 χλμ. την ώρα το μέσο επίπεδο θορύβου ξεπερνά τα 88 ντεσιμπέλ, όσα δηλαδή περίπου δημιουργούνται σε ένα εργοτάξιο ή από ένα διερχόμενο τρένο. Επίπεδα άνω των 85 ντεσιμπέλ για μεγάλες χρονικές περιόδους θεωρούνται γενικά επικίνδυνα για την ακοή.
Όταν ο οδηγός έχει κατεβασμένη την οροφή του κάμπριο, τότε περιοδικά εκτίθεται σε ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο θορύβου, για παράδειγμα όταν οδηγεί δίπλα σε ένα φορτηγό ή ένα μηχανάκι. Παράλληλα, η ακρόαση μουσικής από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των ντεσιμπέλ, καθώς, για να ακούει, με την οροφή κατεβασμένη, ο οδηγός αναγκάζεται να δυναμώσει αρκετά την ένταση του ήχου.
Η μελέτη δεν διαπίστωσε ανάλογο πρόβλημα, όταν η οροφή του κάμπριο είναι ανεβασμένη. Ο Μίκουλιτς διευκρίνισε ότι αν ο οδηγός οδηγεί με κατεβασμένη την οροφή για σχετικά μικρές αποστάσεις, δεν είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντικό βαθμό βλάβης στην ακοή του. Αν όμως οδηγεί για πολλή ώρα με κατεβασμένη την οροφή και με μεγάλες ταχύτητες, τότε κινδυνεύει. Γι' αυτό, συμβουλεύει όσους οδηγούς κάμπριο κάνουν μεγάλα ταξίδια με ταχύτητα πάνω από 85 χιλιόμετρα την ώρα, να ανεβάζουν την οροφή για να προστατεύσουν τα αυτιά τους.

www.kathimerini.gr