Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τυνησία

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας ανακοίνωσε τους 19 υπουργούς της νέας κυβέρνησης στους δημοσιογράφους, στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ο Μ. Γανουσί είπε ότι ο υπουργός Πληροφόρησης, που είχε έντονα κατακριθεί για καταστρατήγηση της ελευθερίας του Τύπου, δεν θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση.
Εξήγγειλε, τέλος, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την άρση απαγόρευσης των δραστηριοτήτων της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη νομιμοποίηση όλων των κομμάτων που είχαν διαλυθεί επί προεδρίας Μπεν Άλι.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:
• Παραμένουν έξι μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης του Μπεν Άλι. Ανάμεσά τους ίδιος ο Γανουσί, ο υπουργός Εξωτερικών Κάμελ Μοργκάν, ο υπουργός Εσωτερικών Άχμεντ Κριάα και ο υπουργός Άμυνας.
• Η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει υπουργείο Πληροφόρησης
• Τρία ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Πρόκειται για τον κ. Τσέμπι του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος, τον κ. Ιμπραήμ του αριστερού κινήματος Ettajtdid, που διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Επιστημονικών Ερευνών και το γιατρό κ. Τζαφάαρ της Ένωσης Ελευθερία και Εργασία, που αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Υγείας.
• Στην κυβέρνηση θα μετέχουν και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.
Όσον αφορά στην τύχη του έκπτωτου προέδρου Μπεν Άλι, πληροφορίες από τη Σαουδικπή Αραβία, οπού κατέφυγε, αναφέρουν ότι σχεδιάζει να ξεχειμωνιάσει εκεί και το καλοκαίρι να πάει στον Καναδά, όπου μένει η μεγαλύτερη κόρη του.