Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ευθύνη και στους πεζούς για τα ατυχήματα

Την ανάγκη και οι πεζοί να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όταν διασχίζουν το δρόμο επισημαίνει ο Άρειος Πάγος καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρούνται συνυπεύθυνοι για το τροχαίο ατύχημα ακόμα... και στη περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει δίπλωμα.
Οι πεζοί πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν επιχειρούν να περάσουν απέναντι καθώς εάν παραβιάσουν τον ΚΟΚ, παραβλέποντας το  κόκκινο και αγνοώντας τις σχετικές διαβάσεις, τότε η συνυπαιτιότητά τους για το τροχαίο είναι δεδομένη.
Έτσι, εάν κάποιος πεζός τραυματιστεί εκτός διαβάσεων, τότε είναι πολύ πιθανό να μην λάβει καθόλου αποζημίωση από τον οδηγό εφόσον ο οδηγός δεν έχει παραβιάσει τον ΚΟΚ.
Αφορμή για αυτό ήταν πρόσφατη υπόθεση κατά την οποία νεαρός οδηγός μοτοσικλέτας χωρίς δίπλωμα και οδηγώντας πάνω από το επιτρεπτό όριο ταχύτητας, χτύπησε και σκότωσε ηλικιωμένη γυναίκα, όταν εκείνη επιχείρησε να περάσει το δρόμο περνώντας ανάμεσα από σταματημένα αυτοκίνητα και όχι από διάβαση πεζών όπως έπρεπε.
Τότε ο οδηγός κρίθηκε κατά 70% υπεύθυνος  και κλήθηκε να καταβάλει μειωμένη αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος καθώς η άτυχη γυναίκα θεωρήθηκε συνυπεύθυνη για το ατύχημα.

news247.gr